Ο χρόνος περνάει μένουν μόνο.....

Κυριακή 30 Μαΐου 2010

ΤΟ ΕΝΥΔΡΕΙΟ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ

Στο βορειότερο σημείο του νησιού της Ρόδου, στην ευρύτερη περιοχή του Νιοχωρίου, κτισμένο σε μια αμμουδερή γλώσσα, που εκτείνεται προκλητικά μέσα στα βαθυγάλανα νερά, βρίσκεται το Ενυδρείο, όπου μπορεί κάποιος να θαυμάσει σπάνια είδη ψαριών και άλλα είδη της θαλάσσιας πανίδας. Πρόκειται για τον Πρώτο Υδροβιολογικό Σταθμό της Ρόδου και ανήκει στο Εθνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών.

Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1934 κατά τη διάρκεια της ιταλικής κατοχής στα Δωδεκάνησα (1912-1948), ως "Reale Istituto di Ricerche di Rodi" (Βασιλικό Ινστιτούτο Θαλάσσιας Βιολογίας Ρόδου) και ολοκληρώθηκε το 1935. Άρχισε να λειτουργεί το 1937 ως ερευνητική μονάδα ενώ όταν τα Δωδεκάνησα ενώθηκαν με την Ελλάδα περιήλθε στο ελληνικό κράτος και λειτούργησε υπό την εποπτεία της Ακαδημίας Αθηνών ως Ελληνικό Υδροβιολογικό Ινστιτούτο. Από το 1963 λειτουργεί ως Ενυδρείο - Μουσείο με την ονομασία Υδροβιολογικός Σταθμός Ρόδου και λειτουργεί ως πρότυπη ερευνητική μονάδα στη Μεσόγειο, καθώς διεξάγει ερευνητικά προγράμματα καλύπτοντας όλο το φάσμα της Ωκεανογραφίας στην ευρύτερη περιοχή της Δωδεκανήσου.

Το κτίριο του Ενυδρείου έχει χαρακτηριστεί από το Υπουργείο Πολιτισμού ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο, διακεκριμένο δείγμα αρχιτεκτονικής του "Διεθνούς Στυλ".

Εκτός όμως από ερευνητική μονάδα το Ενυδρείο λειτουργεί και ως εκθετήριο καθώς στους σκοπούς του περιλαμβάνονται η διατήρηση και προβολή ταριχευμένων και ζωντανών εκθεμάτων του θαλάσσιου μεσογειακού χώρου. Οι περίπου 200.000 επισκέπτες το χρόνο μπορούν να θαυμάσουν, στο υπόγειο του κτιρίου, όλο τον πλούτο της θαλάσσιας ζωής και γενικότερα, το θαλάσσιο οικοσύστημα της περιοχής. Στις ειδικά διαμορφωμένες δεξαμενές, που είναι γεμάτες με θαλασσινό νερό και οι οποίες έχουν άριστη σήμανση, μπορεί να δει κανείς ανθόζωα, μαλάκια, γαστερόποδα, καβούρια, αχινούς, κεφαλόποδα καθώς και θαλάσσιες χελώνες, ενώ εξαιρετική είναι η ατμόσφαιρα που δημιουργούν ο εσωτερικός διάκοσμος, οι πέτρινοι τοίχοι και ο χαμηλός φωτισμός. Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει και η συλλογή που φιλοξενείται στο ισόγειο του Ενυδρείου και περιλαμβάνει ταριχευμένα θαλάσσια θηλαστικά και μεγάλα ψάρια, όστρακα, κοράλλια, καθώς και ωκεανογραφικά όργανα.


Το Ενυδρείο της Ρόδου είναι ανοιχτό καθημερινά από την 1η Απριλίου - 31 Οκτωβρίου: 09:00 - 20:30 και από την 1η Νοεμβρίου - 31 Μαρτίου: 09:00 - 16:30


Τιμές Εισιτηρίων για το 2009
Γενική Είσοδος : 5 €

Μειωμένο εισιτήριο για τις παρακάτω κατηγορίες: 2,50 €

Γκρουπ (15 άτομα και άνω)
Μαθητές και άτομα κάτω των 18
Φοιτητές (με φοιτητική ταυτότητα)
Πολύτεκνοι (πάνω από 3 παιδιά)
Συνταξιούχοι και άτομα άνω των 65 ετών
Εκπαιδευτικοί
Έφεδροι

Δωρεάν Είσοδος για τις παρακάτω κατηγορίες:

Άτομα με ειδικές ανάγκες και ένας συνοδός
Παιδιά προσχολικής ηλικίας
Μέλη ICOM (Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων)

Επικοινωνία

Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών
Υδροβιολογικός Σταθμός Ρόδου
Οδός Κω
Τ.Κ. 851 00 Ρόδος
Τηλ: 22410 27308 - 78320
Φαξ: 22410 78321
Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο: hsr@hsr-ncmr.gr



Το Ενυδρείο της Ρόδου




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου